Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 21:33 - Кризата 2008-2012
Автор: crisis Категория: Бизнес   
Прочетен: 2784 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 15.04.2010 20:56


История на данъците
 
 
 
 
Данъците са измислени и се прилагат от древни времена – от момента, в който са се образували държавите като форма за управление.

Всъщност, държавите и законите са създадени за да могат да се събират данъци.

Дотогава изземването на богатства от страна на по-силните от останалите е представлявало най-обикновен грабеж, с висок риск за живота и на грабителя.

Налага се отново да цитирам Франсоа Волтер:

"Държавата, това е най-добрият начин за ограбване на населението в дадена територия от управляващата класа." 

Данъците, митата и таксите се изразходват за финансиране на Държавата – разбирай управниците и назначените им лоялни служители и нейните проекти.

На Християнството е било дадена възможност да се разпространява в Римската империя и християните са престанали да бъдат подлагани на гонения и разпъване на кръст, след като в Библията е дописана притчата за опита на фарисеите (юдейските духовници) да вкарат в грях (закононарушение) Исус Христос, които го попитали: „Трябва ли да се плащат данъци на Кесаря?“ Христос посочил лика на римския император на една монета и казал:
 „Отдайте прочее Кесаревото–Кесаря и Божието–Богу.“ 
С една дума – плащайте си данъците на Кесаря и почитайте и се молете на Бога.

И още от Библията, Cвети апостол Петър (първо сборно послание):
 „... И тъй, подчинявайте се на всяко човешко началство заради Господа – било на Цар, като на върховна власт.“ 

След което в Римската империя християнството станало официална религия и започнало преследване на юдейските духовници, станали причина за смъртта на Исус Христос.

Дълбоко се съмнявам, че революционерът Исус Христос,  историческата личност, евреинът борец срещу римското владичество, е казал подобни думи.

Римската империя

Римската империя се разпаднала поради ескалация на облагането с данъци на преобладаващото селско население и трудещите се. Империята е била „социална държава“ – на градското население се е предоставяло евтина, а често безплатна храна и зрелища – прословутите битки на гладиатори в Колизеума.
 

Поради развита бюрокрация и съдебна система – работеща безплатно за тъжителите, скоро всеки римски гражданин, който считал, че някой друг му е виновен, завеждал съдебно дело. С времето, съдебните дела на глава от населението се увеличили неимоверно и това довело до прекомерно увеличение на съдебната и държавната администрация. Тя растяла в прогресивна степен и поради все по-големите разходи за социални нужди, такива на войската и ширещата се корупция се е налагало все по-голямо увеличение на данъците.
 

Първоначално селяните масово се изселвали в градовете, където, без да работят получавали безплатно храна и зрелища. Това задълбочило проблема и империята забранила на селяните да напускат земята под страх от наказание на дори и на останалите им в земите роднини. Но и това не помогнало. Селяните предпочитали да не работят, а да емигрират извън империята или да живеят в нелегалност в необитаеми райони, отколкото да бъдат жестоко ограбвани. Така поради липса на продоволствие и срив на икономиката, корупция и упадък на морала, нравите и държавността, започнал разпадът.
 

САЩ

САЩ започнали своето държавно устройство като колония на Британската империя, основана от крал Джеймс I през 1606 г., когато е основан Джеймстаун – първото американско селище. Английските крале изпращали затворници и престъпници на заточение да се заселват в новата земя. Имало малки гарнизони, които поддържали владението им, но те не събирали данъци, защото считали, че новите поданици са крайно бедни и технически е трудно и неизгодно да го правят.

Така до 1773 г., когато крал Джордж III установил, че от новите колонии пристигат твърде много претъпкани със стоки кораби. Решил, че е крайно време да въведе данъци и обложил с данък – гербова марка, всеки издаден документ.

Американските колониалисти, водени от членовете на Бостънската масонска ложа, отговорили с бойкот на английските стоки, освободени от мита, внасяни от английски компании. Така се стигнало до прословутото Бостънско „Чаено парти“ – началото на американската революция за обявяването на 13 британски колонии от източното крайбрежие на Северна Америка за суверенни и свободни, когато разгневени американски поданици на краля се разбунтували и изхвърлили в океана балите с вносен чай от един английски кораб.

В последствие се създава Конгресът на независимите Американски щати - бившите 13 колонии. В резултат на тайните усилия и предоставени пари и въоръжение от страна на банкери и тайни общества, отделните щати се разцепват на две. Южните и Северните щати водят гражданска война помежду си. След края на гражданската война, след победата на Северните щати - "Янките" образуват днешната държава Съединени Американски Щати – САЩ.
 

При приемането на втората американската конституция през 1787г., в нея било записано правото на американците да не бъдат облагани с данъци и държавата да има монопол върху тиражирането на парични знаци (националната валута - Долар).


Американците не били облагани с данъци до 20–те години на ХХ век, с изключение на период от няколко години, по време на гражданската война между Юга и Севера, когато е бил въведен военновременен данък за финансирането на войната и изплащането на взетите кредити и големи лихви на банкерите, които натрупали огромни печалби от войната. 
Три века – данъчен рай.  Америка привлича световната емиграция и силно стимулира икономическото си развитие.

През 1804 г., в речта по встъпването си в длъжност за втори президентски мандат Томас Джеферсън подчертава премахването на поземления данък, акцизите и държавните такси през първият му мандат и добавя, че американският фермер, /който тогава не е бил облаган с подоходен данък /, от години не е виждал и не познава събирача на данъци. По това време САЩ са наброявали 5 милиона жители и 3 хилядна войска, като само от приходите от мита САЩ са издържали държавната администрация и войската, а с остатъка са закупили огромни територии като щата Луизиана (от Франция) и Аляска (от Русия). Джеферсън е прокламатор за
 "малко, умно и ефективно правителство, което да пречи на гражданите да се нараняват взаимно, но да останат със свободата да работят и творят към по-добро по собствено усмотрение."

Тези две много важни права на американците са били отменени в резултат на таен заговор на банкери и политици, които са инвестирали милиони в кампания за спечелване на общественото мнение и гласовете на американските конгресмени в периода от 1910 до 1920 г.  За целта целенасочено е предизвикана и валутна криза в САЩ през 1907 г., а последвалата паника на борсата съсипала живота на десетки хиляди американци. Като следствие от горното, съзаклятниците станали основни акционери в националната банка на САЩ – Федералната резервна система, притежаваща монопола и собствеността върху тиражирането на долари.
 


А американците загубили правото си да не бъдат облагани с данъци.


С увереност може да се твърди, че въвеждането на подоходния данък чрез 16-ата поправка на американската конституцията през 20-те години на миналия век, първоначално за най-богатите, а в последствие, за всички, е една от причините за възникването на Черния петък през 1929 г. на Уолстрийт.
 

Макар, че основната причина за възникването на Голямата депресия било безконтролното печатане на пари и произтичащата от това спекулация на борсата с взети на кредит долари.

При наличие на злато във банките на Федералния резерв на стойност от 1 млрд. долара, в обръщение са били емитирани около 29 млрд. долари в банкноти, а заедно с неналичните парични средства от акции, облигации и други ценни книжа, общата сума е била  в размер на 72 млрд. долара.
 

При огромното наличие на евтини пари банките раздавали безконтролно кредити, с които американците са купували акции на борсата, като са разчитали с големите печалби да върнат взетите кредити. Всичко това наподобявало финансова пирамида, построена върху човешката алчност.

В резултат на спекулации на борсата, малка част от обществото придобила огромни богатства и рутинната стопанска дейност се превърнала в занимание за глупаци.
 

В един момент грамадното неравновесие в стойностите и ценностите и натрупаното напрежение във финансовата система довели до срив на борсата. Последвали фалити на кредитополучателите и на банките, раздавали необезпечени кредити.




Частната Национална Банка на САЩ - Федерален резерв 

До създаването на Фед в началото на ХХ век, по конституция, правителството притежавало монопола върху печатането на нови банкноти и монети.
На два пъти САЩ са предоставяли монопола за сечене на монети и печатане на банкноти на частни банки при 25% държавно участие. И при двата пъти отстъпването на монопола довело да безконтролно печатане на долари и хиперинфлация. Думата „банкер“ станала синоним на престъпник за американските граждани, които периодично били ограбвани от банкерите.

Отново, през 1913 г., с поправката на чл. 1, § 8 към Конституцията, монополът бил предоставен от Конгреса на частната банка, наречена Федерална резервна система.
 

Така нареченият Federal Reserve System – Федерален резерв (Фед) на САЩ е частна собственост, на който правителството е отстъпило правото чрез 12 регионални банки да се печата долари, като е запазило 25% от собствеността на резерва-банка. Американските долари са частна собственост на Системата на Федералния резерв, наречен така, за да вдъхва доверие и прикрива факта, че представлява в същност частна банка.
 

Американското правителство плаща лихва за предоставените му банкноти срещу държавни облигации и на практика след 1971 г., когато е отменено златното покритие на долара, не контролира печатането на нови банкноти.
 

Дейността на Федералния резерв представлява машина за производство на инфлация и се управлява от Board of Governors of the Federal Reserve Systemеm Bank начело с председател, назначаван от президента на САЩ.
 

Печалбата от печатането на банкнотите се равнява на ежегодната лихва върху числото, изписана на самите тях, като са приспаднати разходите по самото напечатване. Лихвите се плащат от правителството срещу заетите банкноти, обезпечени с държавни облигации. За приличие се приема, че Международният валутен фонд издава СПТ – специални права за тиражиране – на нови емисии долари в качеството им на световна валута за ползване от останалите държавни банки.
 

Основни по-важни акционери във Фед са:
- Банките на Ротшилд в Лондон и Париж;
- Israel Moses Seif Bank от Италия;
- Lazard Brothers Bank от Париж;
- Warburg Bank от Амстердам и Хановер;
- Lehman Bank от Ню Йорк;
- Khun Loeb Bank от Ню Йорк;
- Goldman Sachs Bank от Ню Йорк;
- Рокфелеровата G.P. Morgan Chase Bank от Ню Йорк.

Години по-рано, убийството на американския президент Абрахам Линкълн, премахнал робството, се свързва с отказа му, правителството на САЩ да плаща огромните лихви на частни банки и нареждането му на Конгреса на САЩ да отпечата държавни Green Back /зеленогръбки/ dollars.
 
На 14 април 1865 г. Линкълн е убит от Джон Уилкис Бут, свързван от някои изследователи като Ян ван Хелсинг с банката на Ротшилд. След смъртта на Линкълн зелените долари са откупени на много ниска цена от банките на Морган, Белмонд и Ротшилд. 

Години по-късно, президентът Джон Кенеди решава да възстанови държавния монопол върху емитирането на долари и да намали бюджетния дефицит, като завежда иск в съда от името на правителството, за прекратяване монопола на Фед.
На 4 юни 1963г. той издава изпълнителна заповед №11110 за сребърни сертификати и нарежда печатането на 2 и 5 доларови банкноти, които се отличават от тези на ФЕД по червения цвят на номерата на банкнотите и надписът "federal reserve note" е променен на "united states note ", отново в червено, в разлика от зеления цвят при Фед. 
На 22 ноември 1963г. Кенеди е убит при загадъчни и неразкрити до днес обстоятелства, дни преди да бъдат пуснати в обръщение 10 и 20 доларовите банкноти. Заместилият го президент Линдън Джонсън, часове след полагането на клетвата си, в самолета от Далас за Вашингтон, отменя пускането на банкнотите и възстановява правото на Фед да печата долари.

„Дайте ми контрола върху националната валута и аз не ще се интересувам кой прави законите.“ 
Майер Амшел Ротшилд, 1743–1812 г.




Високите данъци в САЩ и Европа са една от основните причини за сегашната световна криза.

Работещото население в САЩ и повечето страни на Европа, с право се чувства ограбвано и за да избегне данъчната репресия или работи по-малко и на тъмно, или eмигрира в данъчен рай, или минава в групата на социално подпомаганите - професия "безработен" или при големия брой клошари в САЩ. Това е по-малкият проблем.

Капиталът обаче, който е много по-мобилен и не страда от носталгия, масово емигрира в страни с по-ниски данъци, осигуровки и по-евтина работна ръка. 

В последните двадесет години богатството и производството пътуват от запад на изток, като на местата люлка на промишлената революция остават безработни, разчитащи на социални помощи, изоставени промишлени халета и много проблеми.
Счита се, че около 15 трлн. долара, предимно от укрити приходи, престъпна дейност и бягство от долара, са депозирани и укрити от граждани на САЩ в страните с ниско данъчно облагане и тайна на влоговете. 

Така, чрез въведените високи данъци законово се ограбват американските граждани от Държавата, след което тя предоставя част от така събраните данъци на акционерите на Фед като лихви по взетите заеми - напечатени долари без покритие. Разбира се, 25% от печалбата се връща на правителството на САЩ като дивидент.
Провокирането на постоянна и висока инфлация, води до все по-голямата задлъжнялост на Правителството към частната банка и по-високи печалби за акционерите на банката.

Неплащането на данъци в САЩ се е превърнало от конституционно право на американците, в едно от най-тежките престъпления за тях. 

Защо ли? Опитайте се да си отговорите сами.




Данъците в България

Въпреки сравнително ниския плосък подоходен данък от 10% за физическите лица и по-високия 15% данък за собствениците на бизнес, поради липсата на необлагаем минимум и неотчитането на разходите, високи осигуровки и високото ДДС, акцизи и противоконституционните осигуровки, превърнати в данък за частния бизнес и самоосигуряващите се, може със сигурност да се твърди, че
 

Данъците в България са високи.

..............

 Липсата на необлагаем минимум при облагането с данък общ доход в България представлява нагла кражба и фактически геноцид върху най-бедните, извършван от Управляващите. Те следва да понесат наказателна отговорност за това - с цялата строгост на Закона и без давност за деянието. 

При доход в едно четиричленно семейство от 500 лв. и необходим минимум от средства за съществуване, по официални данни - приблизително 1000 лв., липсата на необлагаем минимум означава само едно - преди родителите да закупят хляб и лекарства за децата си, Държавата се пресяга, хваща ги здраво за гърлото и взима 10% ДОД от техните 500 лв., без да я интересува, че децата им ще останат гладни и нелекувани.   

...............

От всеки спечелен от вас 1 лев, Българската държавата и нейните чиновници прибират приблизително от 61 ст. до 66 ст., или две трети от дохода ви се изземва от Държавата.

Това се реализира под формата на подоходен данък, ДДС, данък дивидент, акцизи, осигуровки – представляващи скрит данък, данък имущество и сделки, такси, мита, лицензи, без да се отчитат платените рушвети и комисиони.
 

Този узаконен грабеж се извършва в момента на придобиването на парите ви и при разпореждането с тях при покупки, инвестиции и съхраняване на имущество.
Предполагам, че горното ви се струва малко вероятно и пресилено. Затова ще приведа опростен пример.

Да приемем, че имаме средно статистическо младо българско семейство без деца, с двама съпрузи, които работят като наемни работници и имат общ годишен доход от 24 000 лв.:

Годишен доход:  + 24 000,00 лв.
Данъчни задължения:
Данък общ доход – 10% – 2400,00 лв.
Осигурителни вноски от работника и работодателя – 29%  – 6960,00 лв.
Данък сгради, автомобил, такса смет    – 800,00 лв.
Задължителна застраховка „Гражданска отговорност“  – 250,00 лв.
Общо:    10 410,00 лв.
За храна, бензин, ток, вода, парно, дрехи, лекарства и др., средно по 1132,50 лв. на месец = 12x1132,50 = 13 590,00 лв.
 
Включен ДДС, в размер на 16,7% в сумата от 13 590,00 = 0,167x13 590,00 = 2265,00 лв.
Включен корпоративен данък печалба и ДОД на производителя и търговеца, общо 8,32%х13 590,00 = 1131,00 лв.

Общо Държавата е прибрала сумата от 10 410,00 + 2265,00 + 1131,00 = 13 806,00 лв., представляваща 57,5% от дохода на това семейство.
(Не са отчетени акцизът за закупените алкохолни напитки, цигари и бензин, както и митата на вносни стоки, което увеличава процента на 61%. Имайте предвид, че акцизът за един литър бензин е 69 ст.)

При самоосигуряващите се добавя още 5% данък върху дивидента или увеличение на подоходния данък от 10 на 15%, или при тях се изземват около 66% от дохода.


Неписаният договор между гражданите и Държавата България.


Следва да си зададем въпроса – какво получава в замяна младото семейство по този, така наречен неразписан обществен договор? Държавата приела ли е конкретно разписани отговорности и задължения към това българско семейство срещу платените данъци? Въпросът е риторичен.
 

Държавата не е приела никакви конкретни задължения. Не е заловила крадеца, обрал жилището им и не ги е компенсирала за откраднатото имущество и претърпения стрес.
 
Прокуратурата е отказала да си свърши работата и не е открила производство срещу измамника, измамил ги с пари и имот, или е забавила разследването си до момента, в който е изтекъл давностният срок по престъплението.
 

Българският съд е гледал имотното дело на баща им цели 15 години, през което време той е починал от притесненията от съдебното дело. Накрая Съдът е взел решение, което няма нищо общо с истината и материалния закон.
 

.................

Решението на състав на Софийския градски съд от април 2009 г. да откаже регистрацията на новото ръководство на СДС, избрано в резултат на вътрешни избори, проведени съгласно устава на партията, регистриран в същия този съд, е нагледно доказателство, че българският съд изпълнява политически поръчки на управляващите. Мотивите на съда са, че подобен начин на избор на партийно ръководство не са законосъобразни и не отговарят на съвременна партия, са, меко казано, смехотворни и неверни и това не е изключение, а грозна практика.
 

Отмяната на въпросното решение от втора инстанция е добър сигнал и доказателство, че има и честни магистрати и че истината има шанс, макар че СДС вече беше загубил възможността да се регистрира на предстоящите избори. Виновните магистрати, останаха ненаказани, а може би, най-вероятно са получили повишение и облаги. Не зная, как приемате горния факт, но аз искам тези магистрати да бъдат наказани, за да бъдат за назидание.

И ако Законът не позволява това, Законът трябва да бъде променен. 

За съжаление, по времето на правителство на СДС, Съдът също създаваше правови пречки за участието на Симеон Сакскобургготски в изборите за президент, което отново беше изпълнение на политическа поръчка отдясно. Тогава ефектът от това беше отрицателен – Сакскобургготски спечели убедително следващите парламентарни избори.
................

Но да продължим с обществения договор между Българската държава и нейните граждани.

Държавата не е гарантирала, че храната, закупена от тях, не е канцерогенна, поради което има вероятност младата жена да развие онкологично заболяване. Въпреки платените здравни вноски, Държавата не е гарантирала, че болната ще получи най-добрите животоспасяващи лекарства, подходящо лечение и необходимата социална издръжка при нетрудоспособността и.

Въведената от Държавата задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, в частност за автомобила на Максим Стависки, световен шампион по фигурно пързаляне, до ден днешен не е довела до изплащане на обезщетение на пострадалата Мануела Горсова в предизвикана от него автомобилна катастрофа и на близките на загиналия в същата катастрофа младеж Петър Петров, което е задължение на застрахователя по договор.
 

Аналогичен е случаят при автомобилния инцидент с участието на „щуреца“ Кирил Маричков. „Гражданската отговорност“ е задължителна у нас, като в Европа, но застрахователите не покриват щетите, подобно на Сомалия.

Държавата не е заставила „Кремиковци“ и другите замърсители да спрат замърсяването на въздуха и природата и общината не се грижи за чистотата на града, поради което въздухът в Перник, Пловдив, София и повечето големи български градове е най-мръсният в Европа.
 

Поради горните причини младият мъж най-вероятно няма да доживее до пенсия, макар че ще е внесъл заедно с работодателя си като осигуровки реална сума, увеличена с лихвите, равняваща се на стойността на апартамент в центъра на столицата, докато той самият продължава да живее под наем.

Продължителността на живота на мъжете в България е 69 години, като възраст за пенсионирането им е 65 години. Последното илюстрира, че средностатистическият осигуряващ се е принуден да плаща 40 -сет години пенсионни осигуровки и след което да получава пенсия през четирите последни години на живота си. Както и да го преценяваме, както и да смятаме вноските, лихвите и ползите, изводът е очеваден -

       Действащото задължителното осигуряване в България представлява узаконена кражба на доходите на наетите и самоосигуряващите се. Задължителнвите осигуровки са противоконституционни, тъй като в Конституцията е записано, че здравните и социални осигуровки са право при свободен избор на гражданите, а не тяхно задължения, каквито например, са данъците и таксите.  

       Средната продължителност на живота на българите е с 10 години по-малка,
 от тази на жителите на старите членове на Евросъюза. 

Тези, които доживяват до пенсия, не знаят каква пенсия ще получават, а и дали изобщо ще я получават. Те са задължени да плащат срещу неизвестно какво, до кога и колко. Отговорността на данъкоплатците е ясно разписана и ги грозят глоби, конфискация и затвор. Държавата и нейната Здравна каса и Осигурителен институт не носят абсолютно никаква отговорност, поради липсата на ясно и конкретно разписани отговорности за тях.
 

Изследванията показват
, че съществува пряка връзка между богатството и продължителността на живота. 

Богатството води до 20 години по-висока продължителност на живот, докато спортът, храната, режимът на живот и други водят до значително по-малка продължителност (между 2 и 6 години).
 

Така че който ви каже, че парите нямат значение и не са важни – не му вярвайте.
 

Освен това, трябва да знаете, че има пряка връзка между степента на демократичност на обществото и богатството на населението. Ниският стандарт и ниската продължителност на живота в България са неоспоримо доказателство, че живеем в недемократична страна.

Международни изследвания сочат, че България е най-корумпираната страна в Евросъюза. 

Повсеместната и висока корупция е доказателство, че президентът, министрите, депутатите, съдиите, прокурорите и полицаите, най-вероятно, са съпричастни и от тях идва миризмата на развалено. Разбира се, между редовите държавни служители и магистрати има честни и порядъчни, но такива като тях не се издигат в йерархията.

В България, школите на специалните служби и полицията се превърнаха в безплатни професионални центрове за подготовка на бъдещи престъпници – наркобосове, групи по отвличания, обири и поръчкови убийства, макар че, това изобщо не е безплатно, защото те получават заплати, значително по-високи от средните, привилегии, а обучението им се финансира от данъкоплатците.

От десети ноември 1989 г. до сега, големият процент от убитите криминални босове са били сътрудници на тайните служби. Карамански, В. Илиев, Пашата, Поли Пантев, Самоковецът, Докторът, Емил Кюлев, Илия Павлов и други бяха щатни и нещатни агенти на тайните служби.
 

................

Същевременно, искам да отдам заслуженото си уважение към честните магистрати и служители в тайните служби, в момента и преди Десети, защото такива имаше, има и сега.

Баща ми имаше приятел, чийто син работеше в ДС, но не приемаше беззаконията и пазеше уличаващи доказателства за комунистическия елит. Той почина на 35 години от бързотечен рак, най-вероятно, след изпито "лошо" кафе. Баща му, стар комунист, който продължил да съхранява документите на сина си, малко преди Десети бе убит от самосвал, който го преследвал пет метра по тротоара, докато го сгазил. Документите изчезнали.     

...................


И накрая...

Както в частните фирми, управлявани от лоши мениджъри, служителите им, на практика, ги уволняват, като напускат масово и фирмата фалира, така и българите, по-младите, по-можещите, напускат страната.

За двадесетте години преход, изцяло контролиран и режисиран от елита на бившата БКП, над един милион и двеста хиляди българи, от които един милион или около 30% от активното българското население в трудоспособна възраст, са напуснали страната. За съжаление, то представлява 45% от населението, което произвежда брутния вътрешен продукт. Трагичното е, че това население е най-адаптивното и с най-големи трудови и интелектуални възможности. Така, безценен човешки генофонд, в мнозинството си, напуска страната завинаги.
Както в компаниите, най-ценният капитал е персоналът, така и в България, най-ценният капитал са умните, трудолюбиви и порядъчни граждани. Когато те напуснат родината си, нищо и никой няма да бъде в състояние да възстанови генофонда на населението или запази териториалната и цялост.
 
       
 
Прогнозата:

При положение, че управлението на Червената олигархия продължи, от 1 до 4 години, ще бъдем свидетели на икономическа и политическа криза в България, която ще доведе до демократизиране на страната или до диктатура. По-вероятно е първоначално да се да се случи второто, а след време и първото.
 


Данъчният Рай - Раят на Земята

Същевременно, в света и особено в Европа има няколко прекрасни страни с ниско данъчно облагане, в които продължителността и стандартът на живот са изключително високи. По стандартите на международни икономически  агенции, се счита, че в света, 15% от държавите могат да бъдат причислени към страните, квалифицирани като данъчен рай, с ниско данъчно облагане, висок стандарт и продължителност на живота на гражданите им, ниска корупция, демократичност на обществото, ниска престъпност и спазване на Закона.. 

Това са: на първо място – Швейцария, Андора, държавата Монако, Лихтенщайн, Кипър, Малта, Люксембург, Бахрейн, Сингапур, остров Ман, остров Мавриций, ОАЕ, Оман, американският щат Делауер и други страни в една или друга степен.

Техният пример е нагледна илюстрация, как може да се живее в демократична страна, в която гражданите не са ограбвани от управляващите. 

Тези страни са като Статуята на свободата до Ню Йорк, олицетворявайки стремежа за свободен и достоен живот на гражданите на света.

......................

Швейцария е най-демократичната държава с население приблизително 7,5 мил. жители. За разлика от България, Швейцария е бедна от към обработваеми площи и природни богатства, но е много богата страна с богати граждани. Развито е банковото дело, туризмът, чистите производства и разработките на "ноу-хау". 75% от производството се изнася в ЕС, поради което, швейцарската банка поддържа паритета на франка към еврото. Швейцарският франк е със златно покритие.Териториалното деление е на отделни кантони със самостоятелно управление. Съществува пряка демокрация с референдуми и едногодишен мандат за представителен федерален президент. Швейцарците са щастливи, съзнателни и отговорни граждани. Държавната администрация е десет пъти по-малка от българската, при еднакъв брой на населението в двете държави.  Корпоративния данък печалба е 6,6%, а при личен годишен доход до 120000 шв. франка / приблизително 156000 лв. / швейцарците не са задължени да подават данъчна декларация. Получаващите свръх високи доходи могат да се договарят с данъчните за размера на данъчните си задължения при заселване в даден кантон, които остават под 10%, какъвто е порядъка и за високите доходи. Нарушението на данъчните закони не е престъпление, а се счита за административно нарушение и се наказва с глоби. Поради ниския размер на данъците, нарушенията са рядкост. За последните четиридесет години населението на Швейцария е удвоило, предимно за сметка на емигрантите. Българите имат право да пребивават и работят свободно в Швейцария от началото на 2009 г.  

..................

Андора е много малка европейска страна, разположена на границата между Франция и Испания, без излаз на море, в планинска местност. Ако тази малка държавица, не беше уредена така перфектно, сигурно щеше да бъде пусто място, с изоставени къщички от минали векове, а не китна и просперираща държава, където жителите и са с най-висока продължителност на живота в Европа и са с един от най-високите стандарти на живот.

Гражданите Андора не се облагат с данък общ доход. Всеки желаещ да се засели в страната, е задължен да внесе сумата от 30 000 евро, като безлихвен депозит, по сметка на Държавата, който се възстановява при окончателното напускане на страната. В Андора няма безработица, но за сметка на това, обществените разходи са минимални при изключително малък брой на администрацията и разходи. 80% от приходите в странатa са от туризъм. Съществува банкова тайна, която се спазва стриктно и прави страната предпочитана от богати и умни личности. Престъпността е на ниско равнище и цари общо чувство за удовлетвореност и щастие у повечето граждани на Андора.
 

................

В заключение, може със сигурност да се твърди, че:

Настоящата криза, подпомогната от глобализацията, интернет, свободното движение на хора и капитали, е началото на процес на конфликти и демократизиране на държавите и намаление на данъците в световен мащаб, включително на Китай, САЩ, Европа и България.


продължава...
-------------------




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - аз пък на 24000 доход като наемник ...
03.08.2009 21:50
аз пък на 24000 доход като наемник плащам 3216 лв осигуровки, а не 6960, тъй като не ме е грижа за частта, която плаща работодателя. И ДОД от 2078.40, а не 2400, просто защото така се изчислява.
цитирай
2. анонимен - А трябва ......
04.08.2009 09:51
Да но забравяш момента, че ако работодателя не плаща тези суми на държавата, то той може да ти ги плати на теб, или поне част от тях.
цитирай
3. анонимен - имаш грешки
04.08.2009 16:26
данаците произлизат от борч. държавата ти възлага борч без причина. но ти си длъжен да я изпълниш. кризата 1929 произлиза от огромния борч на хората.
за фед кво пишеш са глупости. фед е държавна институция печалбата я прибира държавата.
цитирай
4. trabantus - 3, май френд,
04.08.2009 18:42
http://www.broker.bg/content/view/709/76/

що не четеш преди да пишеш, а?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: crisis
Категория: Политика
Прочетен: 137127
Постинги: 29
Коментари: 65
Гласове: 268
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031