Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2009 20:30 - Кризата 2008-2012
Автор: crisis Категория: Бизнес   
Прочетен: 2343 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2009 20:46


Причина №8
Реализиране на план на ЦРУ, Американското правителство и тайните общества за преждевременно предизвикване на неизбежната криза с цел, контролирайки я, да извлекат дивиденти и да обърнат негативните тенденции на американската икономика
 
 
„Парите са сила по-могъща от меча.“
Версия – трета икономическа световна война

Малко история
1981 година. Новият президент на САЩ, Роналд Рейгън е първият американски президент с икономическо образование, който обещава и действително рязко намалява данъците,  въпреки скептицизма на политици и икономисти.
Отначало това няма ефект. 1980/81 са години на рецесия, но след това, икономиката рязко тръгва нагоре. Инфлацията се стапя, силно падат спекулативно високите цени на имотите и златото - убежище при висока инфлация. Безработицата намалява. Започва ерата на така наречената Рейгъномика.

Скоро показателите на американската икономика и тези, на прогнилия от неефективност и липса на конкурентост и мотивация  комунистически лагер, показват чувствителното превъзходство на пазарната икономика над плановата. (Тук трябва да отворя скоба и да заявя, че комунизмът и социализмът бяха чиста проба измама, тотална и фатална за няколко поколения абсолютно заблудени, наплашени невинни хора, с промити мозъци и липса на свобода и с права, по-ограничени от тези на живелите през феодализма. Икономическите резултати на този „по-прогресивен“ строй бяха по-лоши от тези на „прогнилия“ капитализъм, въпреки че, икономиката му беше „планова“. При нея нямаше кризи, предизвикани от свръх производство, защото имаше хроничен дефицит на стоки и услуги. Липваше мотивация, конкуренция и механизъм за саморегулиране, поради което тя беше обречена на израждане и разпад.

Това го заявявам отговорно на всички, които днес се гордеят, че „са социалисти“. След настъпването на кризата те ни напомнят, че Карл Маркс (Мойсей Модехай Маркс Леви) е бил прав, като твърдял, че капитализмът е виновен за кризите.

Иронията е, че и Маркс, и най-вече съратникът му Енгелс, а и българските социалисти са всъщност богати капиталисти, но спечелените от тях богатства не са резултат на действията им като коректни субекти на пазара.
 
Да се определят икономическите кризи като недостатък и порок на капитализма е все едно да обвиняващ сърцето си, че има синусов ритъм или че променливият ток е променлив. Това означава само едно: че или си глупак да твърдиш подобно нещо, или си лъжец, или и двете едновременно. Истината е, че икономиката се саморегулира и развива  чрез пазара. Другият път е така наречената „планова икономика“ - повечето от нас добре я познават и си спомнят, че тя е път към робството и мизерията, застлан с добрите намерения и обещанията за светло бъдеще.

Планът

Пръв шефът на ЦРУ Уилям Кейси лансира идеята, че е възможно, с целенасочени действия, без пряк военен конфликт да се спечели студената война с „Империята на злото“, както Рейгън нарича СССР, като набелязва конкретен план. Президентът приема идеята и планът влиза в действие, включвайки следните важни елементи:

- Ескалация на надпреварата във въоръжаването на по-високо технологично ниво. Така СССР да бъде принуден да се превъоръжава, което да го изтощи икономически.
 
- Противоракетна отбрана и нападение, изнесена в Космоса, така наречената система за Междузвездни воини, за да се респектира СССР с възможността за защита от неочаквана и внезапна ядрена атака, която няма да бъде по технологичните възможности на руснаците като ответният опит да бъде непосилен за Изтока.

- Намаляване цената на петрола от 40 долара до 10 долара на барел, което да доведе до минимална печалба за страните, добиващи петрол, в частност Русия, с произтичащото от това отслабване на икономиката поради сключените огромни заеми за инвестиции в петро и газодобива, в очакване на високи печалби, с които да се финансират неефективното стопанство и хипертрофирана военна и полицейска машина (последното се повтаря при сегашната криза).

- Подкрепа с въоръжение и финансиране на афганистанските муджахидини, които водят партизанска война със съветските войски, окупирали страната им. Целта е Афганистан да се превърне във фиаско за Съветския съюз, каквото бе Виетнам за американците.

- Организиране на вътрешна съпротива в сателитите на СССР, което да разклати съветския блок. В Полша се използва профсъюзът „Солидарност“, папата с полски произход и религиозността на католическото полско население. В България слабото звено е етническото турско малцинство. Затова тук, както и в бившата Югославия, се залага на етническото напрежение.

- Ограничаване на достъпа на страните от Варшавския договор до нови технологии и военни такива чрез обявяване на ембарго и създаването на комисията „Коком“.

- Отслабване икономически на страните от блока чрез прекъсване на високопечеливши бизнеси на страни от комунистическия блок, базиращи се на нелоялна конкуренция на основата на използването на евтината работна ръка на населението в комунистическите страни. Пример за действието на плана е ограничаване бизнеса на българската спедиторска фирма СОМАТ.


Реализацията



Има един интересен епизод от усилията на Рейгън да приложи горния план, който, както сочи историята, е приложен акуратно и резултатно.

Администрацията на президента, лично самият Рейгън и ЦРУ полагат огромни усилия да убедят саудитската династия да предприеме увеличение на добива на петрол и предлагането му на все по-ниски и ниски цени, до границата на добив и продажба на загуба. Рейгън гарантира, че ще запази властта на саудитската династия, както от съветската заплаха, така и от домогванията на Ирак. Когато цената на петрола стига до 10 долара за барел, кралят на Саудитска Арабия се обажда на Рейгън и му казва, че е бил посетен от вицепрезидента Буш (старши), който е изказал недоволство от действията на саудитците, довели до падане на цената на петрола. Кралят, недоволен, пита президента кого да слуша все пак. Рейгън е бесен. Буш много добре знае за какво става дума, но интересите на семейството му в петролния бизнес и връзките му с военно промишления комплекс и желанието конфронтацията със СССР да трае вечно, са причината да предприеме тази крайна стъпка. Рейгън го отзовава във Вашингтон и имат дълъг и неприятен разговор, но само дотам. Все пак, Джордж Буш-старши е единственият американски президент, тогава вицепрезидент, който е бивш шеф на ЦРУ.

Семейство Буш – баща и син, вече като президенти, ще водят две войни в Ирак. Пак заради петрола и интересите на военнопромишления комплекс. Втората война започна месец след като Садам Хюсейн - диктаторът от Ирак, обяви решението си продава иракския петрол срущу евро и да обърне иракските активи от американски долари в евро.  

..............

Но да се върнем към 1981 - 82 г. и плана на шефа на ЦРУ.
Година по-късно ЦРУ изготвя доклад, изпълнен със статистически данни, анализи и прогнози, доказващ, че комунистическият блок ще се сгромоляса някъде между 1985 и 1987 г., като се прогнозира, че западният свят няма да е готов да контролира положението и да гарантира мирното и безконфликтно преминаване на комунистическата система към ценностите на западната демокрация.
Допуска се дестабилизация на целия свят от евентуално използване на ядрено оръжие, излязло извън контрол, както и опустошаващо нашествие на бежанци в Западна Европа и САЩ. Препоръчва се да се забави крахът на комунизма, за да се вземат мерки за осъществяване на контрол над процеса.

Руска къртица, работеща в ЦРУ, доставя доклада на ЦРУ на бюрото на Юрий Андропов – по това време шеф на съветските тайни служби, в последствие, начело на СССР като Генерален секретар на Компартията. Андропов възлага на три екипа, съставени от най-елитните агенти и икономисти, проверка на истинността на написаното в доклада. И трите екипа са единодушни – докладът е автентичен и изнесеното в него е истина. Прогнозите ще се сбъднат с висока степен на вероятност. Крахът на СССР е неизбежен, ако се запази статуквото.

Руският отговор

Предлагат се три варианта за ответно реагиране:

- Връщане към червения терор, сталинските лагери и репресии, затягане на дисциплината и твърдо противостоене. Този вариант предполага разсрочване на краха на системата.
- Предприемане на изненадваща ядрена атака срещу САЩ и НАТО с цел постигане на военна победа. При този вариант, опасността от тотална световна катастрофа е с висок процент на вероятност.
- Третият вариант е в подкрепа на теорията за конвергенцията на двете системи – всяка една от двете системи приема най-доброто от другата, като двете еволюират до ново, по-добро държавно и обществено устройство. Андропов я приема, и впоследствие я лансира като своя. При този вариант се предвижда социалистическата система да смени плановата икономика с пазарна и да се въведат някои демократични принципи за устройство на обществото, като се запази ръководната роля на партията. СССР да признае поражението си в студената война, а американците да приемат задължението да оставят бившите комунисти да управляват страните си и властват като нови капиталисти. Този вариант в чистия му вид понастоящем е реализиран в Китай.

Разбира се, при този вариант се налага да се направят териториални отстъпки от руска страна в зоните на влияние.

Приема се третият вариант. Обяснимо и логично.

Комунистическата върхушка отдавна не вярва на теориите на Маркс и Ленин. Самият Тодор Живков твърди след падането си от власт, че някъде към средата на седемдесетте години е разбрал, че социализмът е обречен и че: "Социализмът е едно недоноcче" 

Комунистическата номенклатура живее в охолство, докато населението изнемогва. Подклажданата истерия за „империалистическата опасност“ и обещанията за „светлото комунистическо бъдеще“ са само за пропаганда и за да се ограбва и държи в подчинение населението.

Бихте могли да прочетете книгата „Тайните дневници на Елена Чаушеску“, издадена от издателство „Христо Г. Данов“ през 1990 г., за да добиете бегла представа за живота и бита на управляващите в бившите социалистически страни.

От години управляващите страдат, че не могат законно да бъдат наследени от наследниците си на достигнатите с толкова усилия и унижения постове, власт и награбено богатство, защото законите забраняват частна собственост върху средствата за производство и наследственост на властта.

Затова, те прегръщат третия вариант под лозунга на партията и тайните служби: „Да гарантираме победата на световния комунизъм, губейки студената война.“

Започва голямото ограбване на източноевропейските народи – реализирано в най-голяма степен в България и Русия. Разработва се план, също така голям, многостранен и обезпечен със сили и средства като американския.

Планът е: Преминаване към капиталистическо „пазарно“ стопанство при ръководната роля на комунистическата партия, като държавната, така наречена народна собственост, се трансформира в частна собственост на семействата на комунистическата върхушка. Разработват се операциите "Нева",„Дон“ и „Днепър“, които предвиждат комунистическите правителства да започнат да взимат заеми от западни банки, парите от които да бъдат прехвърлени по сметки в чужди банки, на външни търговски дружества, създадени от офицери на тайните служби, предимно от военното разузнаване, в Западна Европа, Сингапур, Близкия изток, Южна Америка и Африка. Планът включва откриването на сметки на физически лица – на членове на семействата на управляващите, в чужди банки, които гарантират банковата тайна като швейцарските и тези в Андора, Люксембург и Лихтенщайн, където да се трупа награбеното, заедно с парите от контрабанда и производство и трафика на наркотици под ръководството на тайните служби и партията.

Държавният глава на Румъния Чаушеску не приема горния план и за този период не само не взима нови заеми, но приема закон, забраняващ взимането на нови чужди заеми и румънската държава изплаща големия си външен дълг с цената на глада и мизерията на румънския народ.

От дневника на Елена Чаушеску е видно, че семейство Чаушеску недолюбва евреите. Може би затова при така наречените нежни революции в източния блок през 1989 г. Чаушеску заедно със съпругата си беше разстрелян след  издадена смъртна присъда при набързо скалъпен процес.

Тодор Живков не влиза в плановете на перестройчика – новият властелин на източния блок – Горбачов. На един от перестроечните конгреси Живков произнася прословутите си думи: „Що се отнася до перестройката, ще се снишим, докато отмине бурята, и тогава ще видим какво ще правим.“ Горбачов не му дава възможност да се снишава и да решава. Руската разведка в България има издадена парола за смяна на Живков. Живков е от старата генерация и носи много пасиви на миналото. Той е на края на житейския си път и не може да удържа амбициите на младите фаворити на Кремъл – Андрей Луканов, Петър Младенов и Георги Атанасов.

Водят се тайни преговори между двете суперсили и се договаря краят на студената война и ново преразпределение на зоните на влияние в света.
На финалната среща през 1986 г. в Рейкявик, Исландия, американският президент Роналд Рейгън и първият партиен лидер на СССР Михаил Горбачов, подписват новия договор между двете държави, който променя договореностите от Ялта, където Сталин и Рузвелт, в компанията на Чърчил, подписват договора, който определи съдбата на България като сателит на Русия след Втората световна война. Новият договор предвижда край на конфронтацията между двете свръхдържави. Предвижда се обединение на двете Германии и преминавано им заедно с бившите съветски сателити Полша, Чехословакия, Унгария, Естония, Латвия и Литва, към американската зона на влияние.

Подписания договор за края на студената война предвижда Бъпгария и Румъния отново да останат част от съветската зона на влияние /сателити/.

Това е причината за изоставането на двете държави спрямо другите източноевропейски страни през следващите години.

Руснаците държат на двете държави, защото те са единствените в социалистическия лагер, в които има православно население, питаещо и добри чувства към Русия, имат най-висок процент на членове на компартиите си и най-голям процент съветски агенти. Последното важи, в най-голяма степен за България.

Приема се въвеждането на пазарно стопанство в страните от комунистическия лагер и реабилитация на частната собственост и частична демократизация в руската зона.

Американците гарантират, че на бившите комунисти няма да им бъде търсена отговорност за минали престъпления.

Решава се тайните служби на двата лагера, като в последствие към тях се включва и израелският Мосад, да си взаимодействат и да проведат съвместни операции по организирано и безкръвно провеждане на мероприятията по приетите договорености.


продължава...
.Кризата 2008-2012



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: crisis
Категория: Политика
Прочетен: 137125
Постинги: 29
Коментари: 65
Гласове: 268
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031