Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 20:30 - Кризата 2008-2012
Автор: crisis Категория: Политика   
Прочетен: 3983 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.02.2010 21:40


Какво ще се случи след кризата със САЩ, Европа и България?
 
 
Според доклада на Съвета за Национално Разузнаване на САЩ: Икономическото и политическото влияние на Вашингтон ще намалее чувствително през идващите две десетилетия, което на свой ред ще засили международното напрежение. В анализ, озаглавен „Глобалните тенденции – 2025“ се казва: „...сегашната финансова криза на Уолстрийт е началото на глобално икономическо „пребалансиране“.

По отношение на САЩ докладът е по-песиместичен относно предишните анализи (които се правят на всеки пет години). Според американското разузнаване, въпреки че САЩ ще останат най-силната държава, Вашингтон ще губи доминиращите си позиции, включително и военните.

В доклада се казва, че глобалното затопляне ще бъде почувствано и се прогнозира, че в следващите двадесет години ще се увеличи рискът от международен конфликт заради недостига на ресурси – вода, храна и енергийни ресурси.

В анализа се твърди, че международната система, създадена след края на Втората световна война на практика ще се промени към 2025 г. вследствие появата на нови държави на политическата сцена, на глобализацията на икономиката, на преместването на богатствата от запад на изток и на увеличаващото се влияние на недържавните структури. Увеличава се и вероятността от войни между държавите, като основни фактори за това са увеличението на населението на планетата и климатичните промени.

Предполага се, че глобалното затопляне на климата обаче може да способства за растежа на руската икономика. Според доклада, към 2025 г. Русия може да спечели най-много от всички от повишаване на температурата на земята, вследствие на което ще се улесни достъпът до арктическия шелф, където има големи находища от газ и петрол.

Моята прогноза е, че по всяка вероятнос,т САЩ едва ли ще запазят първостепенната си роля в света, макар че не се съмнявам, че ще извлекат дивиденти от настоящата криза и ще решат много от проблемите си. Щатите ще останат една от основните световни сили, но Европа, Китай, Индия, дори и Русия ще поискат своя дял от влияние и сила.
Искренно се надявам, благодарение на глобализацията, информацията и прогреса, да не се налага човечеството да води войни за да отвоюва благоденствието на отделни държави, етноси и раси, а да продължи еволюцията на човешкия род, науката и знанието му.   

Американците ще платят цената на миналото си благоденствие, недалновидност, слабо и корумпирано управление с намаляване на стандарта си, при силно обезценяване на американския долар и намаляване на цената на труда в САЩ.

Като възможен изход и печеливша стратегия, ще бъдат инвестирани и разработени нови продукти в областта на новите енергийни източници, така наречената зелена енергия. Ще бъдат открити и прилагани нови медицински практики и лечение на нелечими досега болести и удължаване на човешкия живот, които, за съжаление, няма да бъда достъпни за всички, и това е единственият шанс на Америка да остане световен лидер.

Същевременно Китай ще копира новостите и ускорено ще ги предложи на всички - на достъпни цени и при малко по-ниско качество, като ще извлече огромни печалби.

Американското общество най-вероятно ще се демократизира в посока пряка демокрация и ще бъдат намалени данъците и въведени по-резултатни начини за борба с наркоманията, престъпността и корупцията в държавното и общинското управление, които са съществен проблем за САЩ. Съществува голяма вероятност доларът да отстъпи от позицията си на единствена световна валута и силно да девалвира.

Най-вероятно САЩ ще започнат нова и последна война за петрола. Този път с Иран, страната на древните арийци. Иран е последният и най-силен враг на Израел. Наскоро Барак Обама се обърна директно към иранския народ с призив за помирение. Ултиматум, облечен в кадифена ръкавица. Повод за война може да се намери, а и една война ще реши много от проблемите, предизвикани от пренаселването на планетата и недостига на храна и вода. Бъдещето ще покаже.

Какво ще се случи след кризата в Европа?

Съществува вероятност, макар и малка, при продължаване на процеса на бюрократизиране на управлението на ЕС, да бъдем свидетели на разпада му и връщането към националните валути, което ще бъде в ущърб на обикновените европейци, особено за населението на новите членове от Източна Европа и Прибалтика. Подобна прогноза правят водещи европейски икономисти и политолози, запознати отблизо с неефективността и корупцията в европейските институции.
Засега Европа изостава по производителност на труда на човек от населението спрямо САЩ и това изоставане се дължи в голяма степен на показателите на новоприетите държави.

Все пак в Европа живее половината от така наречения бял златен милиард – население, високообразовано, с трудови навици, с високи доходи и значително лично богатство и собствени домове. Въпреки негативните тенденции от общото застаряване на европейското население, Европа ще остане добро място за живеене, особено ако се демократизира, въведе пряка демокрация, минимални обществени разходи и ниски данъци по примера на Швейцария.

Ако не направи горното, Европа ще бъде обречена бавно да гасне и да свива стандарта и влиянието си на световна сила, притискана все повече от експанзията на китайците и другите млади икономики. Настоящата криза е шанс за Европа да стане съюз на гражданите, а не на политиците и държавите.

Какво, ще се случи след кризата в България?

За България има два сценария – песимистичен и оптимистичен.

Песимистичният сценарий

Когато се обръщам назад, си припомням дните на есента на 1989 г., когато след 1 септември на българите се разреши да притежават международни паспорти и свободно да напускат страната си. Тогава със съпругата ми бяхме първи на опашката за международни паспорти и си стягахме багажа за Канада.

С идването на 10 ноември и падането на тоталитарният режим на Живков, преосмислихме ситуацията и направихме избора да останем да живеем в България, защото тогава вярвахме, че България има шанс ако не да стане Швейцария на Балканите, то поне да се превърне в нормална страна.

Днес, двадесет години по-късно, вече знам, че тогава сме направили грешния избор.
Това вече го знаят и многото българи от градове и села, които са се пръснали по света. Наскоро в телевизионно предаване на журналиста Мартин Карбовски, от интервю с живеещи в Испания българки, ни стана известно, че за тях е достатъчно да работят осем години в Испания, за да получават, дори и в България, минималната за Испания пенсия от 800 евро. В България, в момента, средната пенсия е приблизително 100 евро.

Коментарът е излишен. Български учителки, работещи като чистачки в Испания, изглеждаха доволни и спокойни за бъдещето си. Споделяха, че само 5% от децата на българските емигранти посещават българските училища в Испания и за тях има шанс да се завърнат в България. Останалите 95% от българчетата най-вероятно ще се натурализират и ще подобрят испанската нация.

Нашите управляващи не спират да се хвалят, че България не е засегната в такава степен от кризата в сравнение с Унгария. Политически коментатор, българин, живеещ през половината от годината в Унгария, призна, че за двадесет години Унгария се отдалечила от България в пътя си към Европа на светлинни години и че е уверен, че тя без проблем ще се справи с кризата за разлика от България.

Сегашното управление на България е най-лошото и най-корумпираното от Десети насам. Така наречената тройна коалиция, представлява еманация на тайния сговор между българския комунистически елит и американските и руски ционисти и тайни служби, свързана с невидимата власт на ченгетата и лепкавата паяжина на корупцията.

В България изборите никога не са били честни. Те са фалшифицирани, купувани, а тези, които са предложени за избор, са от една и съща партия – тази на политическата олигархия и мафия. Играта наподобява на циганската измама, разигравана по пазарите – „тука има, тука няма“, където избиращият винаги е губещ. България напомня един американски филм, в който основна реплика беше: „Совите не са това, което са.“

У нас нищо не е това, което е. Социалистите се считат за лява партия, а ръководството, членовете й и приближените и собственици на обръчите от фирми, са най-богатите хора в страната и притежават над 80% от националното богатство. Бившите комунисти и тяхната партия водят политика, която най-малкото може да бъде наречена лява или социална.

Дясната опозиция, изградена от агенти на комунистите, нито е дясна, нито е опозиция и това отново е пряк резултат от нелегалната незаконова дейност на червените.

На някои софийски фасади със спрей е написано:

„Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят“
– това е посланието на умните и порядъчни млади хора на България.

Най-вероятно, предстоящите избори няма да променят нищо. Дори и управляващата тройната коалиция да не спечели отново властта, макар че и това е възможно, предвид нечестните избори, и на власт да дойде „дясно“ управление, нещата най-вероятно няма да се подобрят.

Сред лидерите на опозиционните партии, може би, има подставени лица на нелегалния център на комунистите или зависими от него. Те ще продължават да се продават за сребърници, да се подиграват с надеждите на народа за по-добър живот и да го ограбват чрез данъци и осигуровки.

На българския народ ще му е нужна не повече от година да се увери в горното и тогава ще бъде включен автоматично инстинкта за самосъхранение на българина, познат като „всеки да се спасява поединично“, инстинкт, който никога не се е бил изключван. Спасението и съпротивата срещу престъпното управление на България ще имат едно име – емиграция.

Българи ще тръгнат с автобуси и самолети към различни кътчета на света, където отдавна са пуснали корени техни близки и познати. С годините ще остане милият спомен за Родината и детството, сигурността и спокойствието в новите им родини, но те никога няма да бъдат истински щастливи. Този шанс ще имат техните деца, но те няма да са българи, а испанци, гърци, американци, англичани, канадци или кой знае какви.

Действащата в момента емиграционна вълна, съчетана с глобалната криза, застаряването на населението и все по-големите държавни разходи за заплати, издръжка на администрацията, корупцията, изплащането на пенсии и социални помощи ще задействат избухването на социални взривове, ширеща се битова престъпност и тотален срив на икономиката.

Логично е, да се стигне  до отмяна на валутния борд и девалвация на българския лев, съчетано с галопираща инфлация и неофициално или официално въвеждане на еврото като съпътстващо разплащателно средство в страната. Това, най-вероятно, ще се случи през януари или февруари 2010 или 2011 г.

И накрая, в България, тази малка европейска страна с прекрасна природа, ще останат олигарсите, защитени в големите си къщи и затворени квартали, с многобройна лична охрана, скитащите кучета, по осеяни с боклуци разбити улици и пълчища от гладни, освирепели мародери, лумпенизирани цигани и българи, изтърбушващи изоставените от емигрантите къщи.

Гробищата ще станат желан изход за застарялото население на България. Самоорганизирани, въоръжени, бивши граждани, повечето с прякори, ще вземат закона в свои ръце и ще продават защита на земеделието и бизнеса в охранявани градини и ще се препитават от грабежи и отвличания.

Саморазправата и убийствата ще останат начинът за решаване на спорове.

Районите, с компактно турско население, ще обявят автономия и там ще действат законът на Шериатът и турските тайни служби. Всички ще сме сигурни, че България е адът и ще разпродаваме имотите си за стотинки, за да напуснем страната. Ще има и такива, които, без да бият барабана, ще изкупуват ниви и гори, заводи и имоти в централните части на градовете.

Това ще е краят на кризата в България.

Оцелелите ще посрещнат войските на НАТО и новите господари на бившата България, които ще наложат ред и законност. България, най-после, ще стане част от Европа, но особена. Тя ще остане част от Балканите, където рушветът е задължително условие за правене на силно печеливш бизнес. Имотите ще поскъпнат и ще задминат днешните ценови нива. Обезлюдената България ще бъде заселена с турци, албанци, китайци, африканци, араби и евреи.

Кои ще бъдат новите господари на България? Ще видите.

Оптимистичният сценарий

Има и оптимистичен сценарий за България. Заради него написах тази книга. Има шанс да се случи, но той е нищожен. Това е шанс за порядъчните и работливи българи. Сега е моментът за важния избор на нацията.

По-добрата част от българския народ има последна възможност да се изправи, притиснат до стената и да заяви ясно и честно как иска да живее – като мърша, както написа Левски в предсмъртното си писмо и тръгне по пътищата на света като безродник или да даде своя глас за тоталната промяна на системата и против олигархичната постройка на държавата му.

Ще има два прозореца, които ще се отворят във времето с възможности за промяна.

Първият прозорец

Първият прозорец ще се отвори на предстоящите избори през лятото на 2009 г. и това е шансът на изборите да спечелят убедително десните сили, но порядъчните в тях трябва да разкрият агент-провокаторите и да ги елиминират, което е изключително трудно.

За целта трябва да бъде пресъздадена тайната полиция на Левски, отдел за вътрешна сигурност, с гарантирани ограничения против придобиването на прекомерна власт.

Една категорична победа на коалицията между Синята коалиция в партньорство с ГЕРБ, е шансът за България да се случи оптимистичният сценарий. И трите партии не са идеалната опозиция, нито ще бъдат идеалните управляващи, но  ще ни се сторят като благородни девици след управлението на тройната коалиция.

БСП и ДПС в момента инвестират огромни държавни средства и активизира агентура си, за да попречи на този сценарий, като цели игнорирането на автентичните десни и се стреми да попречи за нормализирането на страната.

Ако бъдещият новоизбран десен парламент и дясно правителство имат волята и решителността да предприемат бързи и решителни действия за промяна на обществената уредба на България, българите ще имат шанса, не само да не бъдат поразени сериозно от кризата, но и да излязат от нея по-уверени и богати.
Тогава „българин“ няма да бъде синоним на крадец и мърляч, който не може да почисти собствения си дом, оприличаван на турска тоалетна. Македонци, бесарабски българи и турци ще се гордеят да се самоопределят като български граждани.

Вторият прозорец

При положение, че в резултат на предстоящите избори, България не претърпи реална промяна към демокрация и законност, разрухата и упадъкът ще продължават и ще се задълбочават. В резултат на кризата и останалите фактори към януари 2010 или по-вероятно, през 2011 г. ще се случи окончателният срив на българския лев и фактически банкрут на държавата.

Ще има бунтове и насрочване на предсрочни избори и това ще бъде вторият шанс.

При положение, че десните политически сили се изчистят от провокатори, промяната ще се случи, но това отново е малко вероятно.
Червените са финансово силни и организирани и като вирус на СПИН, ще продължават да инфектират политическите сили, съда, правоохранителните органи и медиите.

Ако българите не се възползват и от втория шанс, страната ще влезе в крайната фаза на песимистичния сценарий, с всички произтичащи от това последствия.

При бъдещето развитие на България от решаващо значение ще бъде отношението на 44-ия американски президент Обама и плановете му за Америка, света и в частност България. Времето му дава този шанс – да запише името си в книгата на великите американски президенти.

май, 2009г. София,
арх. Стойчо Парушев - остъпвам безвъзмездно правата за публикуване на настоящия постинг

Следва: Необходимата промяна
-------------------
Кризата 2008-2012



Гласувай:
2



1. zaw12929 - Светът, САЩ. Европа и България след ...
27.02.2010 21:16
Светът, САЩ. Европа и България след кризата:Кой как ще оцелее?!


Въпреки тенденцията на увеличението на населението на планетата, неблагоприятните климатичните промени, недостига на ресурси – вода, храна и енергия, светът, заменяйки войните и терора с диалог ще намери нови неизчерпаеми ресурси, за да продължи хода си напред. Важен фактор затова е, затихващата опекунска роля на Вашингтон. Американците ще загубят доминиращи позиции, включително и военните. Ще платят цената на миналото си благоденствие, недалновидност, слабо и корумпирано управление с намаляване на стандарта си, при силно обезценяване на американския долар и намаляване на цената на труда.

Европа, Китай, Индия, дори и Русия ще вземат своя дял от влияние и сила в света

Глобалното затопляне ще способства растежа на руската икономика. Русия може да спечели най-много от всички от повишаване на температурата на земята, вследствие на което ще се улесни достъпът до арктическия шелф, където има големи находища от газ и петрол.
Американското общество ще преживее много сътресения защото доларът ще отстъпи от позицията си на световна валута и силно ще се девалвира. САЩ няма да могат вече да играят ролята на световен жандарм , оплетени в собствените си икономически проблеми

Какво ще се случи след кризата в Европа?
ЕС ще се превърне във втората по значение
икономика, след китайската. В състава му ще се включют Турция Русия, страните от бившия СССР, Македония, Сърбия. Ще повиши коренно производителност на на труда на човек от населението. Защото в Европа живее половината от така наречения бял златен милиард – население, високообразовано, с трудови навици, с висок интелект, което ще осигури още по високи доходи , значително лично богатство и обществен възход. Ще бъдат преодолени негативните тенденции от общото застаряване на европейското население, благодарение на повишаване раждаемостта и добрите грижи за здравето. Ще се увеличи продължителността на живота, което ще рефлектира в увеличаване възрастта за пенсиониране
Европа ще стане добро място за живеене благодарение на общосъюзната програма за преодоляване кризата, която сближава страните и умножава силите

Какво, ще се случи след кризата в България?

За България като неделима част от ЕС ще настъпят усилни дни на творчески труд. Изведена от опеката на всякакви „велики сили” България ще задейства планове и проекти само в свой интерес. За излизане от кризата ще допринесе изпълнението на проекти за модерна инфраструктура ( пътища, водопроводи, канализация, депа за отпадъци , метрото, тунела под Стара планина); ефективна икономика; газо и нефтопроводи ; доминираща енергетика с АЕЦ Козлодуй и Белене и всичко благодарение на инвестициите от европари, рубли , строгата отчетност за тяхното правилно влагане така, че да се създават работни места и работеща икономика, подкрепяща култура, образование здравеопазване.
Постепенно ще се преодолее негативизма и ще се обединят всички сили в общонационалната задача „За една работеща на големи обороти икономика” Защото българинут е работлив, има умни ръководители и мъдро управление’, като тези резултати ще се получат за 7-10 години
Денят се познава от сутринта, а правителството на ГЕРБ вече доказа, че може да ни изведе от кризата. Умният винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: crisis
Категория: Политика
Прочетен: 137138
Постинги: 29
Коментари: 65
Гласове: 268
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031