Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 08:07 - Как ще спечеля 100 274 лв. и трябва да се инвестира в АЕЦ „Белене”?
Автор: crisis Категория: Политика   
Прочетен: 5391 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 17.10.2010 19:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Това е сериозен разговор за това - как аз ще спечеля 100 274 лв., като съм  инвестирал в саниране и иновиране на апартамента си и ще спечелят или ще загубят българските данъкоплатци от инвестицията в АЕЦ Белене. Отговорите на тези два въпроса са взаимно свързани.

 Взимам думата, защото правителството ни рязко смени позицията си от категоричното: „Само, ако е икономическо изгодно.” до: „Ще дадем на Русия 20%”. До тази промяна не се стигна след икономически анализи и разчети. Най-вероятно, Москва  и Путин направиха нещо, неизвестно за нас, което ще доведе до харизването им на голямо парче от баницата, замесена с потта и мизерията на българския народ.

Добре платени „АЕЦ” лобисти носят от десет кладенеца „отровна” вода за да ни убедят, че няма друга алтернатива и ще загубим много, ако не инвестираме милиарди - неизвестно колко, но със сигурност над 10, но и до днес, липсва обективен икономически анализ, който да потвърждава твърдението им.

 Безспорен факт е, че няма инвеститор, който да е преценил, че АЕЦ Белене е печеливша инвестиция и си струва да участва в нея. Руснаците се натискат да ни дадат заем от 2 милиарда евро, който да връщаме с лихвите и който заедно с още шест милиарда ще им заплатим за оборудването на централата. И още, с десетилетия ще купуваме горивото им за централата и ще заплащаме за профилактиката, ремонтите и складирането на отработеното гориво. Това много прилича на капан за наивници.

Има и друга алтернатива за България, която аз съм избрал за себе си и съм инвестирал собствените си пари, а не тези на данъкоплатците и очаквам да спечеля от нея.
    
 

  Предлагам Ви да прочетете статията ми публикувана в сп.ВКЪЩИ:

СПИСАНИЕ „ВКЪЩИ  (брой юли и август, 2009г.)

 откъс от статията: „МАЛКИЯТ АПАРТАМЕНТ НА ЕДИН АРХИТЕКТ”

„….. В апартамента е монтирано енергоспестяващо осветление и електроуреди – LSD  телевизор, енергоспестяващи хладилник и печка, пералня с икономична програма и отложен старт за пране на нощна тарифа, устройство за намаляване консумацията на ел. енергия и часовник за нощна тарифа към електромера.  

Всички фасадни стени на апартамента са изолирани с топлоизолация, като североизточните  фасадни стени и таваните в интериора са боядисани допълнително с топло изолираща интериорна боя  „Термошилд” (равнява се на 3 см. стиропор). Прозорците и балконската врата са сменени с пластмасова дограма, като на североизточната фасада са монтирани стъклопакети с три стъкла, две от които „К”, с повишена  топлоизолация. Така, в резултат на изпълнените мероприятия, през зимата на 2009 г., не се наложи включването на радиаторите, които се захранват от ТЕЦ , а температурата в апартамента беше повече от комфортна. Предвижда се монтирането на два климатика в двете спални, но по-скоро с цел - пречистване на въздуха от прах в апартамента и създаване на комфорт през лятото, макар, че над балкона над южната фасада е монтирана прибираща се слънцезащитна тента и при отваряне на прозорците през нощта и затварянето им през деня, в горещия летен ден се постига приличен температурен комфорт.

Ефектът от реализираните енергоспестяващи мероприятия за първата година е в размер на 820 лв. При отчитане на 10% средногодишно увеличение на цената на енергоносителите и 10% годишна доходност от рента и повишение на пазарната цена при инвестиране на вече спестените пари (например в недвижим имот или собствен бизнес), спечелената сума в годините изглежда така:
след петата година тя е 6001 лв., след 10 година - 19327лв., след 15 година - 46692лв., а след 20 година –се очаква да бъде около 100 274 лв.”

Горното илюстрира силата на „анюитета” - сложната лихва в годините.

„Най-хубавото в тези сметки е, че не се налага да правим нови инвестиции и нямаме никакви ангажименти към фиска. Направеното веднъж, ще ползва и тези след нас, като през цялото време няма да се притесняваме, че няма да можем да си платим сметките за ток или парно защото са непосилни, което си е направо нещо, в което си струва да инвестирате. Ако решим да продадем иновирания ни имот, бъдете сигурни, че евентуалният умен купувач ще оцени направеното от нас и ще ни плати съответната по-висока цена…”

Санирането на сградите и инвестирането в по-малко енергоемки производства и техника в национален мащаб са алтернатива на АЕЦ Белене. По приблизителни разчети става дума за инвестиции в размер на 500 мил. лв. за сградите, като държавното участие би могло да бъде в рамките на половината или 250 мил. лв. (в Румъния санирането се субсидира от 50% до 100% от държавата)  Подобна национална програма би довела до:

- намаляване на безработицата – санирането е трудоемък процес за разлика от строителството на магистрали и производството на електроенергия от АЕЦ.

- би увеличила благосъстоянието на българите

- ще се намали потреблението на газ и електро енергия, което ще доведе до подобряване на външнотърговския ни баланс

- намалената консумация на енергия ще обезсмисли изграждането на нови мощности

- ще се повиши конкурентността на произведеното в България

За да вземем решение за АЕЦ”Белене”, следва да се имаме в предвид още няколко факти:

-          Човечеството е на прага на открития на нови евтини източници на енергия – гравитачна и алтернативни - вятърна, соларна, от приливите, морските течения  и вълни и др., поради което, съществува реална възможност - АЕЦ Белене да бъде икономически неизгодна още при пускането и в експлоатация, а след 20 години е сигурно, че това ще стане факт. Ядреният разпад, на днешните ядрени реактори ще бъде заменен с безопасния и по-ефективен ядрен синтез до 10 години.

-          Абсолютно сигурно е, че дълги години българският данъкоплатец ще плаща главницата и лихвите по заемите за изграждането на централата и инфраструктурата и, при доста скъп ток.  

-          Централата в Белене е със стар тип руски реактор – руснаците имат нов.

-          Цената на АЕЦ Белене, е три пъти по-висока от тази във Виетнам - спечелен търг от руснаците.

-          Най - ново поколение атомна централа в САЩ е със стойността на тази  в Белене.

-          Новите тенденции в строителството на сгради са ZEB (zero energy building) - нулево енергийно захранени сгради или така наречените в Европа „пасивни сгради”, което ще доведе до излишък от електроенергия в района.   

-          Българската икономика и тази на съседните страни е осем пъти по-енергоемка от това на развитите страни и съществуват предпоставки за два пъти по-ефективно инвестиране в подобряването и.

-          Инвестирането на огромни средства в строителството на АЕЦ ще затормози процеса на излизане от Кризата и ускоряването на стопанския растеж.

-          Алтернативното санирането на сгради и инвестирането в енерго икономични технологии и оборудване, както и в алтернативни енергийни източници е ниско бюджетен процес, който силно ще повиши трудовата заетост и ще предизвика стопански растеж.   

-          Инвестирането в АЕЦ Белене, води до енергийна зависимост на България от Русия, и е заплаха за националната ни сигурност и ще възпрепятства приобщаването ни в ЕС.

-          АЕЦ Белене дава възможност за реализирането на огромни корупционни схеми и води до невъзможност на страната да разкъса корупционната мрежа на Мафията, свързана с руските тайни служби и свръх печалбите в енергетиката.

      В случая с АЕЦ Белене, популярната поговорка за зелника би звучала така : „ Не е луд този който яде зелника, луд е този, който му го дава или ако не е луд, е корумпиран.” 


 

арх. Стойчо Парушев,

отстъпвам „free” правото за публикуване на постига.

 



Тагове:   Белене,   как,   АЕЦ,


Гласувай:
6




1. bare - @ арх. Стойчо Парушев
26.02.2010 13:34
Г-н Парушев, редно е да калкулирате в лихвения хоризонт и няколкото хиляди лева, които сте инвестирал предварително в тенти, дограма и изолация и климатици. Разбира се, и след това пак ще сте на сметка, макар и не толкова голяма! Със сигурност цената на имота ще се увеличи, защото инвестирането не е само пари, но и културно ползване, т.е. не може да се очаква в такъв имот покривът да тече, ВиК-то да е изгнило или пък да е рязана арматура, ако блокът е панелен. Всичко това се плаща, защото струва!
цитирай
2. bare - ...
26.02.2010 13:43
В цялата тази енергомешавица има една обща първопричина и тя се нарича "енергийна мафия". Енергийната мафия е група хора, заинтересовани лица, с много пари, които водят обществото към нерационално използване на природните ресурси и едновременно с това увеличаване цената на последните. Същите хора са и собственици на мините, на Атомстрой, на разпределителните дружества и много други, както и на голяма част от парламентарната група на ГЕРБ, АТАКА, част от БСП, извънпарламентарния ЛИДЕР и не само на тях. Това са хора, чието ядро идва от бившия СССР и се пречупва през родната червена номенклатура. Нататък, както казах, могат да купят практически всеки - и кошлуковци, и експерти, и ЕНП дори...

Тези хора имат интерес ДА СЕ ПОЛЗВА ПАРНО, т.е. да се кара енергия на големи растояния при недобро изолиране на енергийния път, заключена в топла вода или пара в началото. Тези хора имат интерес да не се правят енергийни мрежи, а да се оформят енергийни "вилаети". Замислете се за коя да е от Топлофикациите в страната и ще се убедите в това. От друга страна в една европейска Германия например "ТЕЦ-вилаетите" са рядкост и пара се подава на доста по-къси разстояния и при доста по-добре поддържани топлопътища!

Тези хора имат интерес ДА ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ ДЕЙНОСТТА НА ФИРМИ за подобряване на дограмите, вратите, топлоизолацията, за изграждане на локални енергийни системи (основно отоплителни и водогрейни). Знаете ли калко акта НАП създаде последните пет-шест месеца на фирми за ПВЦ дограма или алпинисти за неосигурени служители там? И всичко това през зимата, когато наистина работата в подобни фирми намалява в пъти!? Едновременно с това има доста по-малко притеснени от НАП заведения за обществено хранене, където неосигуреният персонал е нещо обичайно. А що се отнася до онези, които ви обясняват, че е по-евтино и по-комфортно да си сложите тяхно котле в мазето, вместо да се вържете към топлофикациите - о, те всички са турци, бандити доганови и именно те били енергийната мафия.
цитирай
3. bare - ...
26.02.2010 13:56
АЕЦ-ът вече е биг шот. Измамата е ясна. Целта е да се вземат огромно количество пари от държавния бюджет на Република България и да се поделят между руските и български членове на енергийната мафия. Как точно ще ни излъжат е друга тема. Вие казвате, че ви преви впечатление смяната на позицията от

АКО Е ИЗГОДНО (тогава казано за държавата, не за мафията - за нея със сигурност е изгодно)

до

ОТПУЩАМЕ ИМ (на руснацият) МАКСИМУМ 20%

На мен ми прави впечатление нещо друго - спекулирането напоследък с думичките инвеститор и подизпълнител. Особено хората около ГЕРБ много активно пускат тези две думички в публичното пространство като синоними. А те не са синоними!!! Рабира се, че едни от "рабтниците", или както го наричаме подизпълнител, ще е Сименс. Руснаците нямат необходимата технология. Пардон, имат я, оная от Чернобил. Така отговорността за крупната кражба ще отлети към немската компания и заслужената и "заплата", а не към облагодетелстваните крадци. Спомнете си колко пъти политически представители на ГЕРБ ореваваха по телевзията, че ако се строи АЕЦ-Белене, то той ще се построи от европейски или предимно европейски и родни подизпълнители! А всъщост баш изпълниелят е Атомстрой. Той решава на кого от наетите си колко да даде. Той дава и кеша под масата, за да може абсолютно ненужният за България проект да продължи. Обърнете внимание, че Атомстрой няма никакъв интересе проектът да приключи. Той може просто да си върви. Колкото откраднат - толкова. Има и оскъпяване във времето.
цитирай
4. crisis - @ bare
26.02.2010 14:09
Имате право, че за да се изчисли точната печалба, трябва да се сметне изплащането на първоначалната инвестиция и последвали разходи, но..
В случая цитираната статия е по-скоро архитектурна, а не иконмическа и второ в нея се казва, че се касае за ремонт на силно амортизиран апартамент, изграден през 1939г. и неремонтиран до 2009г., така че, след 70 години експлоатация, повечето от мероприятиятя бяха наложителни. Освен това, някои от тях, като тентата създават среда, уют и усещания, като например, че не ти цапат прането гълъбите и живеещите отгоре, които трудно могат да се калкулират в пари.
Най-същественото доказателство за ефективността на инвестицията е, че аз съм инвестирал свои средства и не ви карам да ги изплащате вие, нито ще ви начисля по-скъп ток в следващите 20 години.

Иначе, аз втора година плащам дребни суми за комуналните разходи по жилището ни и усещането е страхотно. Струваше си.
цитирай
5. boristodorov56 - Води се полемика "за" и ...
26.02.2010 14:12
Води се полемика "за" и "против" АЕЦ Белене из медиите, в интернет, в политическите среди.
Кремъл иска да ни наложи АЕЦ Белене да се построи, без дори да се интерисува от нашия интерес. Тропат по масата, кихат под масата, променят мизата. Оставам с чувството, че ако държавата ни откаже този ТЕХЕН проект ще ни пратят главорезите си от Чечения да ни вразумяват. Мисля си, че до хвърляне на атомна бомба по България - все таки - няма да се стигне, имат здрава пета колона на вербувани от КГБ безродници и рубладжии.
Пределно ясно стана дори за неспециалисти - на нас не ни требе - малко скъпичко ни идва тази АЕЦ и съвсем не ни е по джоба точно сега в тази криза. Не можем 5 год. да заделяме по 2 милиарда евро при положение, че дупките в здравната система зеят непокриваеми, а пенсионната система ни съвсем е загазила. Само тези причини са предостатъчни за всеки разумно мислещ и наистина милеещ за страната си политик.
Но не би ... Всячески се търсят причини това национално харакири да бъде извършено като се развяват безумни аргументи.
Били сме вложили 1 милиард и поне още 0,8 милиарда обезщетение сме дължали. Е, да - ама не са 10-12 милиарда още!!! Да не говорим, че ползата съвсем не е никак ясна, дори пазар на произведената ел. енергия няма.
За Кремъл - това е страхотно изгоден и незаменим проект от всяка гледна точка на техните геополитически и енергийни стремежи. Само като се прибави факта, че след 15-20 години АЕЩ Козлодуй ще преустанови работа - изведнъж стават ясни подлите кроежи на "братска" Русия - па ако им я построим със заеми от тях - това ще бъде истинско и недвусмислено НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И САМОУБИЙСТВО!
Из руските интернет издания се говори за 80 % собственост на Русия и само 20 % за България като за свършен факт.
Дори съм готов да им повярвам, че това май е наложено.

Мисля си, че има вариант да бъде факт АЕЦ-а и да бъде взаимно изгодно , `и за двете страни - като строежа стане на наша земя за сметка на Русия и срещу 49% от собствеността.
Просто, ясно и точно.

Д-р Б. Борисов се хвалеше наляво и надясно, че не търпи чуждо мнение да му бъде налагано със сила и който го познавал знаел, че при него това не минавало. Сега от официален Кремъл го притискат и искат да налагат темпото и стила, дори бих казал, че го мачкат с волно съчетоние на средства и похвати.

Е, докторе, защо не чуваме категорични мнения по въпроса за АЕЦ Белене, а го усукваш като обран евреин.

Трудно е нали - да дължиш състоянието си на Русия и да можеш да им откажеш?!

Промискуитет някакъв те е обладал и се криеш като шумкарин в обран бостан.

Ха, да те видим пич ли си или мижитурка(последната дума смятах да бъде друга)!
цитирай
6. bare - @
26.02.2010 16:13
crisis написа:
Освен това, някои от тях, като тентата създават среда, уют и усещания, като например, че не ти цапат прането гълъбите и живеещите отгоре, които трудно могат да се калкулират в пари.


Точно това имах предвид.

crisis написа:

Най-същественото доказателство за ефективността на инвестицията е, че аз съм инвестирал свои средства и не ви карам да ги изплащате вие, нито ще ви начисля по-скъп ток в следващите 20 години.


И най-вече това на фона на днешното малоумие в парламента!

За boristodorov56 един дълбок поклон само :)
цитирай
7. bare - @demovision
27.02.2010 09:48
demovision написа:
Хайде малко цифри -
1. Цени при продажба на електрическа енергия от производители на обществения доставчик
.
“АЕЦ Козлодуй” ЕАД 11.68 (лв./МВтч) (без ДДС)
ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД 65.08

3. Цени на вятърни електрически централи с инсталирана мощност 800 кВ и повече:
3.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 189.00 лв/МВтч.

5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:
а) с инсталирана мощност до 5кВтп – 823 лв./МВтч.

б) с инсталирана мощност над 5кВтп – 755 лв./МВтч.



Ще коментирам само малкото цифри, подадени от demovision:

"АЕЦ Козлодуй" 14 лева на мегаватчас е равно на стотинка и половина за киловатчас. Интересно защо ли не мога да го видя в сметката си за тока днес? Всеки АЕЦ е многомилиардно и бавно за реализация начинание, то се експлоатира денонощно и това предполага качване на гола вода в Белмекен, ако няма какво друго да се прави. Съоръжението въобще не е гъвкаво. Изисква огромна електропреносна мрежа, която е скъпа като изграждане и поддръжка и генерира непрекъснато загуби в процеса на работата си. В многото случаи до повече от 80 процента от подадената мощност.

Цена на "вятърничевите" централи - 20 стотинки на киловатчас? Според мен цена на вятърна енергия при 7-10 годишен период на изплащане на съоръжението е 6-7 стотинки на киловатчас в генератора, което също не е лошо в сравнение със ситуацията в България в момента. Няма да има скъпа енергопреносна мрежа и загуби в нея. Онaзи стотинка и половина в АЕЦ-а е само за зареждане с гориво. Явно доста тенденциозно си търсил цифрите.

Ако ми обясниш какво имаш предвид под "кВтп", вероятно ще мога да коментирам и фотоволтаиците.

Според мен написаното от автора на блога не е прекалено подбрано, а е съвсем добре оформено и аргументирано. А написаното от теб, demovision, е хаотично.
цитирай
8. toross - Г-н Парушев -
27.02.2010 16:12
от доста време не съм чел така внимателно постинг. Ще взема да пробвам, наистина, поне в къщи.
цитирай
9. zaw12929 - За постинга одобрение/ неодобрение 50/50
27.02.2010 19:49
Погледнато за апартамента- много добре
За АЕЦ- няма да ви убеждавам, вижда се, че сте пили Отровна вода" държавническото мислене не е лъжица за всяка уста... съжелявам, но е излишно да ви разубеждавам!
Относно " За да вземем решение за АЕЦ”Белене”, следва да се имаме в предвид още няколко факти:"
не се напъвайте, не вие ще вземате решението, не пречете на хода на България напред!
цитирай
10. bare - @zaw12929
27.02.2010 20:27
Ние не пречим на хода на България напред, а пречим на хода на Русия напред с няколко милиарда евро за сметка на България!

И как по-точно се връзват "много добре за апартамента" със създаването на излишни в този случай (!?) производствени мощности?
цитирай
11. crisis - @zaw12929
08.03.2010 15:36
Бог да пази България и нас българите, ако ти управляваш България.
цитирай
12. crisis - @ 7. demovision
08.03.2010 15:45
Уважаеми, в книгата си "Кризата 2008-2014" съм описъл два действителни случая на нарасване на цената на недвижими имоти от 1964г до 2008г. Там е доказано, че средното годишно увеличение на цената и приходите от наем на недвижимите имоти е по-голяма от 10%. Бихте могли и сами да сметнете как се е увеличавала цената на енергоносителите за същия период.
Надявам се да сте искрен в коментара си, а не да ми губете времето.
цитирай
13. crisis - @ 7. demovision
27.03.2010 21:48
1. Ще ви помоля да калкулирате в цената на тока от АЕЦ и риска от аварии и цената на евентуални човешки жертви.
2. В цената на АЕЦ "Козлудуй" не е калкулирана цената на депонирането на отпадъците.
3. Защо не виждам цената на тока от АЕЦ "Белене" в сметките ви? - Защото тя няма да е като на Козлудуй, а и няма кой да ви каже каква ще е.
4. Най-вероятно вие сте лично заитересован от построяването на АЕЦ.
5. Г-не, няма защо да ми привеждате неотносими аргументи за да оборвате написаното от мене. Просто инвестирайте свои пари в АЕЦ. Постройте я и печелете. Само не искайте аз и българите да ви плащаме масрафа.
Не смятам, че сте прав в тезата си и водите конструктивен спор.
Ако желаете да продължим, моля посочете ми:
1. Каква е професията ви и каква позиция заемате в момента.
2. Кога ще бъде завършена АЕЦ Белене, ако се вземе решение да бъде продължен строежа?
3. Кога ще бъде пусната в експлоатация?
4. Каква ще бъде себестойността и продажната цена на тока на Белене и в момента на пускането?
5. Какъв ще бъде срокът на възвръщане на инвестицията?
6. Каква е продължителността на живота на реакторите?
7. Каква ще е общата цена по изграждането и, инфраструктурата и обслужването на кредитите?
8. Каква ще е общата сума дължима от Бг. по кредитите с лихвите и какви ще бъдат разходите по доставка и съхранене на горивото и отпадъците?

След като ми предоставите горните данни, можем да продължим сериозно спора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: crisis
Категория: Политика
Прочетен: 137099
Постинги: 29
Коментари: 65
Гласове: 268
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031